napsali o nás

Napsali o nás v časopise SEDM.

Psí krejčová

Rčení, že šaty dělají člověka,
už dávno neplatí jen pro lidi.
Pestrý šatník dnes mají
i naši čtyřnozí miláčci.
OLGA HLAVÁČOVÁ
dokonce vytvořila vlastní
luxusní značku pro psy.
 

Psi už nejsou tak odolní,
jak tomu bylo dříve. Je jim
prostě zima.
 

 

Kdyby ji někdo před pár lety řekl, že místo na lidi bude šít na psy, asi by si klepala na čelo. Jenže švadlena míní a poptávka trhu mění. Olga Hlaváčová pochází z Frýdku Místku, kde pro klasickou krejčovounebylo při vysoké nezaměstnanostiv regionu zrovna lehké se uplatnit.Naštěstí měla už několik let kompletně zařízenoušicí dílnu pro výrobukonfekce a příležitost, jak známo, přeje připraveným. „Oslovila mě majitelka obchodu pro psy. Potýkala se s nedostatkem kombinéz na trhu,“ říká Olga Hlaváčová. Vzhledem k její technické vybavenostinebyl problém rychle se přeorientovat na jiný sortiment. „Nejprve jsem ušila několik jednobarevných kombinéz. Jenže nevypadaly moc profesionálně,“ vzpomíná na své první modely pro psí klienty. Protože už tehdy měla představu, co by chtěla vyrábět, pustila se směle nejen do šití, ale i návrhařství.
Ačkoliv se někomu šití na psíky může zdát jako úplná „brnkačka“ , věřte, že to je pořádný kumšt i pro ostřílenou krejčovou. „Celé tři roky trvalo, než jsem si vytvořila dostatek střihů. Na každého psa totiž musí být jiný. Co pes to originál,“ vysvětluje Olga Hlaváčová.
PRO JORKŠÍRY I PRO VOŘECHY
Dnes po šesti letechod ušití své první psí kombinézy, už plně konkuruje zahraničním výrobcům. Výrobky prodává i prostřednictvím e-shopu a její značka dog design se pro majitele psíků stává zárukou kvality i luxusu zároveň.
Nejčastěji obléká plemena jako jsou jorkšírský teriér, krysařík, maltézáček, ale šatí také voříšky všech tvarů a velikostí. „Když je střih náročný, strávím na tom třeba celý den. Někdy se musí ušít i dva, než jeden opravdu sedí,“ říká žena, která pečlivě sleduje zahraniční trendy a přizpůsobuje jim také barvy svých modelů. Přesto se do návrhů snaží dát především vlastní nápady. „Myslím, že tato práce se bez předchozích zkušeností a lásky k pejskům dělat nedá.“   A proč je podle ní v posledních letech o oblečky takový zájem? Je to jen rozmar majitelů? „Podle mě je to způsobem života. Psi už nejsou tak odolní, jak tomu bylo dříve. Je jim prostě zima,“ uzavírá psí krejčová.
 

Eva Dömény